De Ark
In 2001 kochten we een woonark in Woerden en bouwden stap voor stap een nieuwe. Na vergunningen, ontwerp en prefab werk, stond er uiteindelijk na 10 jaar een compleet vernieuwde ark.

0. Inleiding
Op 31 augustus 2001 hebben we de woonark in Woerden gekocht met als doel deze volledig te vervangen door een nieuwe ark. Na het aanvragen van vergunningen bij de gemeente, provincie en het waterschap is het uiteindelijk na een half jaar gelukt om alles rond te krijgen. Vervolgens hebben we een half jaar besteed aan het maken van ontwerp-, constructie- en installatietekeningen, die we diverse keren hebben aangepast tot we volledig tevreden waren.
Daarna hebben we gedurende een jaar gewerkt aan een prefab bouwpakket, bestaande uit kozijnen, dakspanten, vloerbalken en wanden, die we vervolgens hebben opgeslagen in een zeecontainer. We hebben toen een betonnen casco besteld en deze met behulp van een kraan op zijn plek laten zetten.
Met de hulp van enkele goede, bevriende collega’s hebben we in drie weken de ark wind- en waterdicht gemaakt. Ondertussen kon de oude ark naast de nieuwe blijven liggen. Al met al zijn we ruim 10 jaar bezig geweest om alles stap voor stap af te ronden.
1. Bouw en constructietekeningen
gevel aanzichten voor de provincie, gemeente en voor eigen ontwerp. Eerste ontwerp beneden en boven etage. Bouwtekening voor buiten wand hout skelet.
2. Kozijnen
Impressie van nog ouderwets handgemaakte kozijn tekeningen. Partij Sipo mahonie gekocht en daar kozijnen van gemaakt met achterkant Vuren wat binnen zit. Geschilderd in de Rubbol SB van Sikkens.
3. Casco
Het casco is binnengekomen. Eerst 70mm pur isolatie op het beton daarna dampdichte folie dan vloerverwarming buizen aan betonijzer vastgemaakt. In de zandcement vloer zit 3/4 witte cement omdat later de vloer in de transparante epoxy gezet wordt.
4. Bouwen met kraan,wanden kaal
Na zes maanden ontwerp, constructie, en installatie tekeningen gemaakt te hebben, en nog eens zes maanden een bouwpakket voorbereid te hebben, is het dan eindelijk zover. Bouwen op het casco.
Een dag een kraan gehuurd en een paar weken wat mensen om snel wind en waterdicht te zijn.
5. Dakframe en vloerbalken
Omdat alle houtverbindingen al gemaakt zijn, is het een kwestie van in elkaar zetten en vast schroeven.
De ronde spanten bestaan uit 10 × 18 × 90mm gelamineerd met constructielijm
6. Dakplaten en isoleren
Het dak is opgebouwd uit 2 × 9 mm underlayment op elkaar gelijmd met de naden overlappend. Daarna een damp dichte folie en een harde steenwolplaat die rond gebogen dient te worden.
De dakbedekking is ECB grijs wat geföhnd is. Omdat er geen ronde kraal te krijgen was van 35 mm met de buurman samen een machine daarvoor ontwikkeld.
7. Buitenwanden red ceder
de gevel wordt van red ceder, omdat het totaal geen onderhoud nodig heeft. Daartussen nog een luchtlaag die zwak ventileert en een dampdoorlatende folie.
Omdat de kozijnen al klaar waren, konden die zo in de uitsparing van de buitenwanden gezet worden
8. Tussenwanden binnen
Tijd voor de tussenwanden binnen. Zonder waterpas, maar met grote haakse hoeken en veel meet werk.
9. Installatiewerk
Dan komt het installatiewerk: stroom, netwerk, afvoeren, c.v. en WTW balans ventilatie.
De betonnen cascowanden worden bekleed met purplaat en volledig afgeschuimd zodat er geen lucht en vocht tussen kan komen.
10. Wanden isoleren
De houtskelet wanden worden met een harde persing Rockwool geïsoleerd ook voor de geluidsisolatie.
11. Wanden sluiten afwerken
Nu komt er overal eerst een centimeter OSB plaat tegen de wanden voor de constructie stijfheid, en dat je overal eventueel wat kunt ophangen of monteren. Buitenwanden krijgen nog een damp dichte folie en dan komt het gips of ander plaatmateriaal.
12. Vloeren
De ondervloer wordt met epoxy van remmers bedekt. Transparant, zodat je de stenen vloer daaronder duidelijk kan zien. Boven komt er eerst een foam laag op de constructie vloer, en dan diagonaal een 18 mm underlayment vloer overheen. Daar komt dan een houten vloer op, gemaakt van 100 jaar oude treinwagondelen van eiken. Omdat op en in de balken metaal en steenresten zaten, moest hij eerst met de metaaldetector gescand worden, en alle ijzer en steenachtige eruit gehaald worden.
De convectorputten krijgen totaal 1000 kg aan roosters van gietijzer op zich,die eerst “oud”gemaakt worden met zoutzuur en daarna in de wax gezet worden.
Toen de vloer helemaal gelegd was, moest hij eerst gerestaureerd, en gevuld met epoxy en inlegwerk worden, om de scheuren kindvriendelijk te maken, zodat er geen splinters los zouden komen bij het belopen ervan.
Daarna de vloer in de Osmo hardwax
De keuken krijgt een motiefje van dubbel gebakken Winkelmann tegeltjes
13. Keuken
De rompen van de keuken gemaakt van door en door rood MDF. En de fronten van naaldhout met pen en groef in elkaar gezet.
De hoge deuren zijn ook van hetzelfde hout en meerdere malen geschilderd om daarna door te schuren voor een oud effect
14. Plafond
Aan de wederzijde van het plafond komen 3 mm MDF geschilderde panelen met contactlijm gemonteerd. Daarna een driedelige naald houten lijst en rondgebogen voor de ronding van het dak.
Projecten bekijken
